ДИСЦИПЛІНИ ЗА ВИБОРОМ  

   

Життя факультету  

   

Наукове товариство студентів та аспірантів  

   

Служби університету  

   

В останній час в Інтернеті з’явились повідомлення про нібито здійснення спроби рейдерського захоплення університету невідомими активістами, які прискореними методами виявлять суперечності та недоліки, притаманні Національному педагогічному університету імені М. П. Драгоманова, сигналізують про помилки, допущені (чи ще можуть бути допущеними) його керівництвом.

 

Ці повідомлення збурюють колектив викладачів, співробітників і студентів, відволікають від щоденної праці.

Де правда, а де суб’єктивні бажання так званих «рятівників» вишу підгвинчувати ситуацію – покаже час. Наш колектив сильний, креативний, працьовитий і дружній витримає будь-які випробування. Гарантія того – його 180-річна історія функціонування науково-педагогічних шкіл європейського рівня, висока свідомість і патріотизм кожного співробітника, викладача, студента.

Зрозуміло, означені повідомлення підривають авторитет вишу, вносять смуту у свідомість колективу. Напередодні вступної кампанії ці дії я розцінюю не інакше, як диверсію, яка може відштовхнути майбутніх вступників з відомими після цього наслідками. Складається враження, що «хтось» прагне системній дискредитації університету. У хід ідуть брудні методи залякування, погроз, шантажу, можливості терористичних акцій. Цей «хтось» - анонім, або ж підставна фігура, яка виконує чиєсь замовлення. Здогадуюсь чиє, але – не впевнений. Колективу я довіряю. Як викладачам, так і студентам. То ж які зовнішні сили прагнуть підірвати високий авторитет нашого вишу? Скажу відверто, проблеми та суперечності в університеті є. Однак, чи не краще було б поговорити про них більш детально в трудових і студентських колективах, а не анонімно? Недавно університет відсвяткував свій 180-річний ювілей. Високе керівництво державою і галуззю відзначили досягнення університету, притаманні йому стабільність навчального процесу, високу якість освітніх послуг, розвиток наукових досліджень та міжнародної співпраці, консолідацію колективу, чистоту і порядок у навчальних корпусах і гуртожитках, високу патріотичну напругу усіх, без винятку, соціокультурних програм і виховних акцій. Все це і багато іншого виводить наш університет у лідери педагогічної освіти держави, дає мені право пишатись колективом і дякувати всім за сумлінну працю.

Високим авторитетом університет користується і в європейському просторі педагогічної освіти. Як Президент Асоціації ректорів педагогічних університетів Європи, разом з колегами з Литви та Німеччини я ініціював прийняття документу стратегічного значення для підготовки нового вчителя для об’єднаної Європи ХХІ століття («Педагогічної Конституції Європи», Франкфурт-на-Майні, 2013 р.). Цей документ підтримали близько 30 ректорів університетів з 15 країн Європи.

Ми маємо міжнародні угоди (й активно їх виконуємо) з університетами з більш як 50 країн світу.

Нещодавно я підписав наказ про створення робочої групи для оптимізації структури закладу. Мова йде про скрупульозний аналіз ефективності діяльності кожного з підрозділів університету і закладу загалом, його більш глибокої орієнтації на підготовку вчительських кадрів, автономію вишу, створення нової моделі студентського самоуправління, енергозбереження, скорочення управлінського персоналу, економію коштів, раціонального використання спеціального фонду, підвищення порядку в гуртожитках, застосування можливостей університету для вирішення соціокультурних проблем розвитку міста Києва і про багато інших завдань, обумовлених часом і змінами, які відбуваються в суспільстві.

До конструктивної роботи залучені усі суб’єкти навчально-виховного процесу – від простої прибиральниці і студента до професора і академіка. Уже в найближчий час підготовлені пропозиції ми маємо проаналізувати в колективах, винести на засідання Профспілкової організації, студентського самоврядування та Вченої Ради університету.

Обговорюється нова редакція Статуту університету.

Ведеться підготовка до студентської конференції з метою обрання нового складу студентського самоврядування.

У відповідності із Законом України «Про вищу освіту» відбулись деякі зміни в керівництві університету. Зменшена кількість проректорів. Ліквідована посада першого проректора. Професор Олег Падалка, який обіймав цю посаду, подав заяву на переведення його на посаду завідувача кафедрою. Проректор Володимир Лавриненко переведений на посаду директора новоствореного Науково-навчального інституту (центру) міжнародного співробітництва. Проректор Богдан Андрусишин призначений деканом факультету політології та права. У зв’язку з необхідністю погодження нових призначень керівних кадрів університету з органами студентського самоуправління та Вченою Радою вишу відмінено наказ ректора про призначення проректором професора Миколи Бойчука. Ліквідована практика суміщення двох керівних посад.

Згідно наказу Міністра освіти і науки України № 240 від 9.03.2016 р. з 10 березня в університеті проводиться позаплановий внутрішній аудит окремих питань діяльності вишу.

Загалом, ми маємо вийти на новий, більш високий рівень організації та управління, активізувати (а головне модернізувати) процес підготовки нового вчителя для вітчизняного простору освіти, здійснити перехід до європейських норм і правил життєдіяльності, стати помітними і привабливими у європейському просторі.

Дякую колегам – народним депутатам, керівникам органів державного управління, працівникам Міністерства освіти і науки України, громадянам нашої держави, батькам і студентам – які засвідчили підтримку університету в його прагненні до оновлення.

Запрошую до співпраці усіх, кому не байдужа доля університету, а відтак – доля педагогічної освіти в державі.

Пишаюсь колективом. Наші викладачі і студенти – найкращі. Переконаний, ми з честю знайдемо відповіді на виклики часу оновлення й піднімемо авторитет вишу на ще більш високий рівень.